Sollicitatietips

28 Mar 2022 door Forum Personeel

Solliciteren

Solliciteren betekent dat jij op zoek bent naar een (nieuwe) baan. In de jaren is er veel veranderd op het gebied van solliciteren. Hoe onderscheid jij tegenover de rest van de sollicitanten? Want jij bent nou eenmaal geschikt voor deze vacature en dit is je ‘’droom’’ baan. Elk bedrijf heeft zijn eigen sollicitatieprocedure. Toch wordt er altijd naar jou cv gevraagd en jou motivatie.
Naast een CV en een sollicitatiebrief, heb je tegenwoordig ook de mogelijkheid om via Social Media en netwerken bij een werkgever in beeld te komen. 

 

Wat zet jij in je cv?

Het Curriculum Vitae is een overzicht van jouw werkervaringen en opleidingen. Het is voor een werkgever gebruikelijk om als eerst een CV te bekijken. Op basis van de CV wordt namelijk vaak bepaalt of de motivatiebrief wordt gelezen en of je wordt uitgenodigd. Daarom is het belangrijk dat een CV onderscheidend, duidelijk en overzichtelijk is. Hoe? Door creatief te zijn met de inhoud en de opbouw. Echter is het voor de leesbaarheid van een CV belangrijk dat het een eenvoud in de opbouw behoud. Lees hier onze tips. 
Sollicitatiebrief / Motivatiebrief / Sollicitatievideo

Ze hebben jouw CV gelezen, maar hoe maak jij indruk met jouw sollicitatiebrief om uitgenodigd te worden voor het sollicitatiegesprek? Zullen ze niet afhaken bij de eerste zin? Jouw doel is om in aanmerking komen voor een bepaalde functie bij een bedrijf. In deze brief geef jij antwoordt op de vraagtekens van jouw cv. Wie ben jij, wat kun jij en waarom ben jij geschikt voor deze functie. 
Begin je sollicitatiebrief met een aanhef. En dan die eerste zin! 
Veel bedrijven vragen om bij een sollicitatie je CV en een motivatiebrief te sturen, maar een videosollicitatie wordt steeds populairder. Maak een video en beantwoord een aantal vragen, de werkgever krijgt gelijk een betere indruk van wie jij bent. Een CV maken is belangrijk, maar met een videosollicitatie val je pas echt op!

 

Sollicitatiegesprek

Tijdens een sollicitatiegesprek kan iemand zich profileren en laten zien wie hij of zij is. Om een goede indruk achter te laten bij de werkgever is het belangrijk dat de sollicitant gemotiveerd overkomt. De juiste voorbereiding is hierbij erg belangrijk. Een voorbereiding bestaat uit het meenemen van de juiste sollicitatiedocumenten, gepaste kleding en het beantwoorden en het stellen van de juiste vragen. Het laatste kan voorbereidt worden door het oefenen van het sollicitatiegesprek met een familielid, vriend of vriendin. 


Do's & Don'ts van social media


Do's

Wist je dat social media je enorm kan helpen als je gaat solliciteren. Probeer dit eens uit en verbeter je socials:
•    Google jezelf en kijk wat je tegenkomt, ben je hier tevreden over?. Welke berichten kun je beter verwijderen of welke profielen moeten er naar privé ingesteld worden?
•    Maak je profiel zo compleet en aantrekkelijk mogelijk.
•    Laat via je profielen zien dat je geïnteresseerd bent in de branche waarin je solliciteert. Dit kan zijn: reageren op blogs, vermelden dat je een cursus/workshop hebt gevolgd.
•    Netwerken netwerken, zeker op LinkedIn is het nuttig om connectieverzoeken te sturen naar mensen die je hebt ontmoet (denk bijvoorbeeld aan stages of vorige banen).

Don'ts

Online is het nieuwe normaal en een werkgever of recruiter zal je ongetwijfeld online opzoeken. Let daarom op het volgende:
•    Plaats geen foto’s of berichten die je ook niet aan je ouders zou laten zien
•    Houd rekening met de functie waarop je solliciteert.

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.